De 6 tegeltrends
van 2023

Met welke tegels, kleuren en texturen ben je komende jaren helemaal mee? Onze experts trokken naar de jaarlijkse tegelbeurs Cersaie in Bologna om er de laatste evoluties te spotten. Dit zijn de 6 opmerkelijkste tegeltrends van 2023.

1. Natuurlijke aardetinten en ton-sur-ton

Opvallend veel tegelreeksen komen vandaag in natuurlijke aardetinten: van subtiel greige (tussen grijs en beige) tot uitgesproken zandkleurig, terracotta en klei. Deze kleuren geven je interieur een natuurlijke uitstraling en voelen daarom zo vertrouwd aan. Ook hip in 2023 is ‘ton-sur-ton’: een combinatie van verschillende varianten van één en dezelfde grondkleur.

Mag de kleur wat feller? Voor een catchy accentmuur of opvallende vloer zijn vooral diepe kleuren als schitterend groen of blauw heel populair. Niet toevallig de twee kleuren die het meest voorkomen in de natuur, en daarom dus uitstekend combineren met het hele gamma aan aardetinten.

2. Grote tegels voor extra rust

Qua afmetingen zet de trend van de voorbije jaren zich door. Vloertegels worden alsmaar groter. De vroegere standaard (60 op 60 centimeter) schuift op naar 80×80, 90×90, 100×100 en zelfs 120×120 cm. Op de wanden komen vaak dezelfde tegels, maar dan gehalveerd (40×80, 45×90, 50×50, 60×120 cm). Ook grotere tot véél grotere formaten, zoals meterslange Megastones, zetten stilletjes hun opmars verder.

De reden van de populariteit is dat XXL-tegels minder voegwerk met zich meebrengen. En hoe minder voegen, hoe strakker en hoe rustiger het geheel. Daarom kiezen ook steeds meer mensen voor gerectificeerde, bijgesneden tegels. Daarbij is de voeg nóg smaller dat die soms bijna onzichtbaar wordt.

3. Botanische patronen en wallpaper-effect

Een trend die we zelf heel leuk vinden, is de stijgende populariteit van botanische patronen. Keramische tegels met kleurrijke bloempjes, vrolijke bladeren en kronkelende stengels geven het interieur dat heerlijke retro-tintje. En zijn net daarom zo hip, gewild en eigentijds.

Dit hangt ook samen met het succes van creatieve patroontegels die, vaak per vier, samen een terugkerend patroon vormen op je muur. Ze creëren daarbij dezelfde designs als een mooi vel behangpapier, maar in duurzame keramische tegels heeft het toch altijd dat extra tikkeltje meer.

4. Tegels met spikkels

Ook terrazzo is hot in 2023! Deze vrolijk gespikkelde tegels herken je meteen aan de kleine stukjes gebroken natuursteen in het cement. Vooral de kleurrijke varianten zijn vandaag in trek. Zandkleurige spikkels in licht crèmekleurig cement zorgen voor een zachte uitstraling. Blauwe, groene of roestkleurige tegels met spikkels maken je vloer of wand net heel uitbundig.

Een trendy variant vormt Ceppo Di Gre. In deze stukken kalksteen zitten wat grovere, heel onregelmatige stukjes gesteente vervat. Dit geeft tegelijk een heel luxueus én speels effect voor de vloer. Mooi trouwens voor zowel binnen als buiten.

5. Reliëftegels met textuur en 3D

Nu we het toch hebben over speelse effecten: ook reliëftegels winnen in 2023 aan populariteit. Subtiele hoogteverschillen op de tegels spelen met het aanwezige licht. Ze benadrukken de textuur, weerkaatsen binnenvallend daglicht of creëren net kleine schaduwvlekjes. Opgehoogde streepjes, ruitjes of golfjes hebben elk een uniek effect.

Als welkom neveneffect creëren 3D-tegels ludiek gezichtsbedrog. Zonsopgang en zonsondergang toveren mooie effecten op je muur. En die sympathieke golfjes op de muur: zijn dat nu opgehoogde tegels of zijn die kronkellijntjes gewoon op de tegel geprint? Reliëftegels brengen extra leven in je interieur.

6. Travertin in keramische tegels

Vlaanderen houdt van natuursteen zoals marmer en travertin. Maar we houden veel minder van intensief onderhoud. Maar goed dat er tegenwoordig zoiets bestaat als keramische tegels met travertin-look. Je combineert daarmee de luxe van travertin met het onderhoudsvriendelijke gebruiksgemak van keramische tegels.