6 tips
voor een accentmuur
in jouw interieur

Je witte muren beu en op zoek naar wat nieuws? Wil je jouw kamer meer pit geven, een extra persoonlijke touch? Dan is een accentmuur misschien een goed idee. Dat kan met verf of behang, maar zeker ook met tegels. Denk maar aan de lobby van een hip hotel, of het interieur van een urban koffiebar. Accentmuren kunnen in élke kamer, in elk interieur. Maar hoe begin je eraan? Wij geven je enkele waardevolle tips:

_
kies de juiste muur uit

Je witte muren beu en op zoek naar wat nieuws? Wil je jouw kamer meer pit geven, een extra persoonlijke touch? Dan is een accentmuur misschien een goed idee.
Dat kan met verf of behang, maar zeker ook met tegels. Denk maar aan de lobby van een hip hotel, of het interieur van een urban koffiebar. Accentmuren kunnen in élke kamer, in elk interieur. Maar hoe begin je eraan?

 • Is je salon een beetje diep?
  Geef de korte muur een kleurtje en ze komt helemaal naar voor. Zo gezellig.
 • Vind je de slaapkamer wat klein?
  Pak de lange zijmuur aan en de ruimte wordt meteen een pak langer.
 • Mag de living wat knusser?
  Geef dan beide zijmuren een nieuwe laag. Zo komen ze dichter bij elkaar.

_
wat is de beste kleur in jouw interieur?

Nee, je lievelingskleur is niet altijd de beste keuze. Vraag je af of de kleur wel bij de kamer past. Kies bijvoorbeeld een neutrale kleur die mooi opgaat in het geheel. Tegels met houtlook verlengen je parket. Wandtegels in marmer trekken je vloer mooi door. Of ga net voor een flink contrast! Een opvallende toets in je eetkamer, living of salon, lekker artistiek. Hou het in je slaapkamer wel wat zachter, daar moet je net tot rust komen.
Enkele tips:
 • Hou rekening met de lichtinval.
  Binnenvallend daglicht maakt de kleur lichter. Zonder rechtstreeks licht wordt een donkere tint nog donkerder.
 • Een grote muur hou je best bescheiden.
  Is de wand minder prominent, kunnen fellere kleuren wel.
 • Er is in de kamer meer kleur dan de wanden alleen.
  Hoe zien de andere muren eruit, wat is de kleur van de meubelen, de vloer, het plafond? Zoek naar harmonie.

_
formaten – groot & klein

Een accentmuur hoeft niet altijd in één enkele kleur, je kunt ook creatiever aan de slag. Experimenteer gerust met verschillende tegelvormen, formaten en patronen. Let wel: hoe meer kleuren en details, hoe drukker het wordt. Gun je kamer en jezelf voldoende rust.
 • Vierkante mozaïektegels zijn altijd vrolijk.
  Maar wist je dat je ook superleuke effecten kunt creëren met tegels in vissenschubben of fishscales? Heel retro én enorm trendy.
 • Behangen kan natuurlijk ook.
  Online vind je tegenwoordig heel wat coole rollen: modern, retro en zelfs authentiek ouderwets bloemetjesbehang.
 • Wat dacht je van een vleugje art deco?
  Golvende lijnen, gouden waaiers, bloemen, spiralen, abstract zigzag. Deze stijl uit de jaren ’20 is echt helemaal terug. Deze stijl in aangepaste tegeltjes maken je kamer echt uniek!

“accentmuren kunnen in elke ruimte, in elk interieur”

_
de hele muur of alleen een stukje?

Je hoeft niet altijd de volledige wand aan te pakken. Een stukje muur zorgt vaak al voor een bijzonder accent.
 • Een boord speelt wat met de ruimte: onder of boven, links of rechts.
  Een muurbreed lint kan een fijne eyecatcher zijn. Let wel op: horizontale lijnen maken de ruimte langer, een verticale boord verhoogt de kamer.
 • Ook de plaatsing speelt een grote rol.
  Plaats je fijne smalle tegels in de lengte, of leg je ze naast elkaar in de breedte? Een kriskras geschranst visgraatmotief geeft ook een heel tof effect.
 • In de speelkamer kunnen geometrische patronen op de muur.
  Kleurvlakken in glanzende tegels, strakke figuren in een kleurrijke tint, of misschien wel een grote schuine driehoek vanuit een venster of plafond?

_
tegels voor de juiste sfeer

Tegels passen niet alleen in de badkamer of boven het kookfornuis. Overal in huis zorgen tegels voor een bijzonder effect. Dat weet je wellicht als je ooit in Andalusië, Portugal of andere mediterrane regio’s bent geweest. Zelfs in de allerhipste urban buurten van New York, Parijs en Londen zie je accentmuren met tegels.
 • Haal het zuiderse zonnetje in huis!
  Mozaïektegels zorgen voor een unieke accentmuur. De lichte kleurverschillen op elk tegeltje zorgen voor een mooi effect.
 • Creëer met een marmeren tegel een sjieke klassieke sfeer.
  Plaats er een borstbeeld bij op een sokkel of misschien wel een pilaar en je hebt een stukje museum in huis.
 • Mag het wat hipper?
  Dan zijn 3D-tegels misschien wel je ding. Met patronen die in elkaar overgaan en de tegels er een voor een doen uitspringen. Leuk effect!
 • Al gehoord van ‘Megastones’?
  Dat zijn die mooie extra-grote tegels waardoor je amper voegen hebt, waardoor ze een zalig rustgevend effect geven. De perfecte eyecatcher in je living of bureau!

_
laat je inspireren in de showroom

Ideetjes kan je opdoen op Pinterest en Instagram, maar tegels op foto zeggen natuurlijk niet alles. De magie voel je pas als je ze ziet in het echt. Kom langs bij azuleo en ervaar het effect van de juiste tegels, levensgroot en levensecht. Je zal merken dat we ook durven afwijken van de platgetreden paden. Spring dus zeker binnen in je zoektocht naar inspiratie.

azuleo: de perfecte winkel voor jouw accentwand!