Terrastegels
om buiten te genieten

Het vroege lentezonnetje droogt de winter stilaan op. Bijna kunnen we weer naar buiten om te aperitieven en te tafelen! Heb je plannen om een nieuw terras te laten aanleggen? Kies daarvoor dan geschikte, onderhoudsvriendelijke tegels. We leggen uit waar je op moet letten bij de selectie en aankoop van terrastegels.

Vereisten voor goede terrastegels

Terrastegels moeten tegen een stootje kunnen: wisselende weersomstandigheden, felle regenvlagen, bittere winterkou, droge hittegolven. De tegels mogen nooit barsten of breken, ze moeten ook stevig genoeg zijn om het volle gewicht te dragen van mensen, tuinmeubelen en barbecuesets.

Ook belangrijk is dat je de tegels snel proper krijgt. Je hebt wel wat andere dingen te doen dan elke dag je terras schoon te maken! Vermijd dus tegels die moeilijk af te schrobben zijn, waarop hardnekkige restjes vuil achterblijven, of lastig te verwijderen vetvlekken na een zomerse barbecue.

Keramische tegels vs. natuursteen en beton

We raden je daarom aan je terras te leggen in fatstones: volkeramische tegels voor buiten. Deze tegels zijn supersterk, makkelijk te onderhouden en 100% vorstbestendig. Ze zijn vlek- en krasvrij, oerdegelijk en beschikbaar in verschillende kleuren en maten. Dé ideale oplossing dus voor je terras.

Waarom geen natuursteen of beton? Natuursteen slijt sneller, vergrijst na een tijdje en kan bij regenweer zelfs gevaarlijk glad worden. Beton is veel poreuzer dan keramiek, absorbeert makkelijker vocht en vuil en is daardoor moeilijker te poetsen. Het voordeel van keramische tegels is dat ze een vlakker oppervlak hebben waardoor ze veel langer proper blijven. Dankzij hun enorme densiteit hebben ze ook nooit last van groene aanslag.

Hoe dik moet een terrastegel zijn?

De degelijkheid van je terras wordt bepaald door de kwaliteit van de terrastegel en van de ondergrond. Kies je natuurstenen tegels, moeten die minstens 3 cm dik zijn. Bij een volkeramische tegel is de dikte veel minder van belang, als die werd gebakken op een vaste temperatuur. Daarom volstaat een dunne volkeramische tegel van 2 cm dik.

Samengestelde tegels hebben meerdere lagen, die dus apart reageren op wisselende temperaturen. Kies je voor zo’n tegel, hou je dus best wel weer rekening met de dikte, afhankelijk van het type tegel en de samenstelling. We geven je er graag advies over in onze showroom.

Stabiele ondergrond

Naast goede keramische tegels heb je ook een stabiele ondergrond nodig die het terras draagt, zodat er geens kans is op verzakkingen. Vroeger gebeurde het meer dan eens dat terrastegels los op gladgestreken zand werden geplaatst. Geen goed idee natuurlijk: vanaf dat het vroor kwamen de tegels vanzelf los.

Vandaag weten we gelukkig beter. Een goed vloerder kleeft de terrastegels vast aan de ondergrond zodat die samen één geheel vormen. De ondergrond bestaat uit een dragende en een drainerende laag, die dus zorgen voor een solide basis én ook het water wegleiden, zodat de tegels onmogelijk slijten of barsten.

Terrastegels op terrasdragers

Veel mensen kiezen vandaag een zwevend terras. Daarbij worden de tegels niet vastgemaakt aan de ondergrond. Ze ‘zweven’ op terrasdragers van Solidor: kunststof voetstukken die de tegels ondersteunen in de hoeken. Ze zijn modulair en in hoogte verstelbaar, zodat het hele terras gegarandeerd vlak ligt.

Bij een zwevend terras komt dus helemaal geen voegwerk kijken. Je kan de tegels zelfs vlot van de terrasdragers tillen mocht dat ooit nodig zijn. Het regenwater sijpelt tussen de tegels door naar de ondergrond, waar het via gootjes wordt afgevoerd.

Je kan op tegeldragers perfect dezelfde soort tegels gebruiken als bij een traditioneel gevoegd terras. Wel moeten deze keramiektegels ‘gerectificeerd’ zijn: correct bijgesneden zodat élke tegel identiek dezelfde maat heeft. Alleen dan kan overal dezelfde smalle naad tussen de tegels worden gegarandeerd.


Kom je nieuwe terras kiezen

Klaar voor je nieuwe terras? Kom langs bij azuleo en kies de mooiste tegels die helemaal bij je passen. Kom best op afspraak, dan maken we alle tijd voor jou. Onze adviseurs begeleiden je bij je keuze met gratis professioneel advies.