Wat zijn
gerectificeerde tegels?

Wanneer je op zoek bent naar keramische tegels, kan je kiezen tussen gerectificeerde en niet-gerectificeerde tegels. Wat is het verschil en welke kies je best? In deze blog geven we een woordje uitleg.

Tegels bakken in de oven

Keramische tegels worden gemaakt van verschillende kleisoorten, mineralen en zand, alles netjes fijngemalen. Het poedermengsel wordt vermengd met water, gestoomd en verwerkt tot granulaat. Deze korrels worden opnieuw vermengd met water en in tegelvormen tot biscuits geperst. De broze biscuits gaan vervolgens in een lange industriële oven waar ze op hoge temperaturen tot harde tegels worden gebakken.

Natuurlijk proces

Tegels zijn dus het resultaat van natuurlijke grondstoffen die natuurlijke processen ondergaan. Daarbij veranderen ze ook: in de oven verdampt het laatste restje water waardoor de tegels stevig krimpen, vaak zelfs verschillende centimeters. Hoeveel precies hangt af van hun samenstelling, en van de temperatuur en de druk in de oven. Elk bakproces is anders, wat maakt dat elke serie tegels volledig uniek is.

Tegels rectificeren

Omdat een tegel in de oven meer krimpt bij de hoeken, staan de tegelranden wat bol. Daarom worden de meeste tegels na het bakken gerectificeerd of ‘recht gemaakt’. Met een gelaserde waterzaag worden de bolle kantjes van de tegels zorgvuldig afgesneden, met een exacte hoek van 90 graden. Zo krijgt elke reeks tegels identiek dezelfde afmetingen, op de millimeter precies. azuleo werkt met uiterst kwalitatieve tegelfabrikanten in Spanje en Italië die veel waarde hechten aan gerectificeerde tegels van exact dezelfde maat.

De keuze van professionele vloerders

Veel professionele vloerders kiezen ervoor uitsluitend te werken met gerectificeerde tegels. Omdat die identiek dezelfde afmetingen hebben, kan een goed vloerder die plaatsen met een heel smalle voeg van amper enkele millimeters breed. Dat geeft een mooi strak en modern effect. Kiest een vloerder voor niet-gerectificeerde tegels, zal hij omwille van de verschillen in afmetingen bredere voegen moeten voorzien.

Niet-gerectificeerde tegels

Niet-gerectificeerde tegels zijn een pak goedkoper dan gerectificeerde. Ze hebben minder bewerking nodig hebben en zijn ook sneller en makkelijker te plaatsen. Het nadeel is dan weer dat de voeg vaak veel breder is. Niet-gerectificeerde tegels kan je dus laten plaatsen in bijvoorbeeld je garage, maar ze zijn veel minder geschikt in strakke, rustgevende ruimtes zoals je badkamer.

Gerectificeerde tegel

Niet-gerectificeerde tegel

Grote formaten van tegels

Grotere tegels — formaten groter dan 60 op 60 cm en zelfs megastones — worden vaak automatisch gerectificeerd. Logisch: bij zo’n grote formaten zijn de randen nog boller wanneer de tegels uit de oven komen. Omdat ze daarna recht worden bijgesneden, kan de vloerder ook deze tegels mooi plaatsen met een smalle, bijna onzichtbare, voeg van slechts enkele millimeters.

Ontdek onze tegels

Welke tegel past bij je interieur en bij jou? Kom langs in onze toonzaal en ontdek ons brede gamma aan tegels: gerectificeerd en niet-gerectificeerd.