Vloerverwarming:
van Romeinen tot onze moderne beschaving

Wist u dat vloerverwarming helemaal geen nieuw snufje is? Ook vroeger genoten ze af en toe wel eens van een heerlijke warme vloer! Het wordt al eeuwen in huizen en openbare plaatsen gebruikt. Wij duiken de historische vloerverwarming-boeken in. Een overzichtje.

De pioniers

Vloerverwarming ontstond in Korea, zo’n 3000 jaar geleden. Koreanen zijn dus de pioniers van dit systeem. Maar de Romeinen zijn wel de grondleggers van de vloerverwarming zoals we die vandaag de dag kennen. Zo’n 2000 jaar geleden bouwden de Romeinen hun huizen op bakstenen pilaren. Op die manier creëerden ze holle ondergrondse gangen onder hun huizen. Inventief als de Romeinen waren, maakten ze een houtvuur in één van de gangen. De warme lucht stroomde dan vervolgens door deze gangen en de vloer werd lekker warm onder de voeten. Et voilà, de vloerverwarming was herboren! Eigenlijk met een simpele truc maar gaf heel wat mensen een gevoel van ongekende luxe…

Het systeem werd eerst toegepast in badhuizen, waar Romeinen zichzelf een wasbeurt gaven. Later paste ook rijke Romeinen het vloerverwarmingssysteem toe in hun huizen.

Herontdekking

Jammer genoeg is de uitgebreide Romeinse bouwkennis tijdens de Middeleeuwen verloren gegaan. Het is pas in de 19de eeuw dat West-Europa de vloerverwarming herontdekt. Arthur H. Barker, een Engelse professor, zorgde voor het systeem van vloerverwarming dat we nu kennen. Hij nam een patent op zijn uitvinding, eigenlijk een manier om met buisjes de vloer op te warmen, een techniek die tot op vandaag wordt toegepast!
En ook nu staat de verdere ontwikkeling van de vloerverwarming niet stil. We kennen uiteraard de verwarming met water die door buisjes wordt geleid. Maar dankzij belangrijke innovaties kennen we nu ook lage temperatuurverwarming en zelfs vloerkoeling, ideaal voor warme zomerdagen! Daarnaast zijn er ondertussen ook systemen beschikbaar die werken op elektriciteit. De Schlüter Ditra-Heat systemen, bijvoorbeeld, verwarmen via elektriciteit uw vloer én wand.

Voordelen van Ditra-Heat

De grootste vernieuwing van de afgelopen jaren in vloerverwarmingsland is de elektrische vloerverwarming, Ditra-Heat. Het is de ideale comfortverwarming in natte ruimten zoals de badkamer en ze heeft heel wat voordelen. Zo is de opwarmtijd van dit systeem heel kort zodat u meteen geniet van een warme ruimte. Ideaal in het tussenseizoen wanneer de centrale verwarming nog niet aan staat.

Daarnaast werkt deze verwarming volledig autonoom en hoeft ze dus niet gekoppeld te worden aan uw centrale verwarming. Ditra-Heat is dus ideaal als extra verwarming en bovendien makkelijk en snel te plaatsen. Bovendien kan Ditra-Heat bijvoorbeeld in de douche ook tegen de muur worden geplaatst waardoor douchen nog aangenamer wordt en muren ook sneller drogen na het douchen.