Wat is het belang van
een voeg bij tegels?

Je let er misschien niet altijd op maar waar tegels liggen, zijn ook voegen. Hoe belangrijk is een voeg eigenlijk? We leggen het u graag uit.

Wie geen voegen zou plaatsen tussen zijn tegels geeft vocht, schimmels en ander vuil vrij spel. Langs de andere kant zijn voegen ook technisch van belang. Een gebouw krimpt of zet uit afhankelijk van de buitentemperatuur en is daardoor constant in beweging. Omdat tegels een vaste massa zijn, gaan vooral uitzetvoegen de spanningen in uw vloer opvangen.
En dan is er nog het esthetische aspect van uw voegen, dat allerminst onderschat mag worden.

Welke kleur voeg moet ik nemen?

Het is niet altijd simpel om de kleur van een voeg te kiezen. Het hangt allemaal af van welke look je wil creëren. Moet de voeg opvallen of liever niet? Het azuleo-team begeleidt je graag bij deze keuze. Je kan alvast enkele zaken overwegen:

Wie niet houdt van duidelijk zichtbare voegen, kiest beter voor ‘toon op toon’ kleuren. Het voegsel heeft dan dezelfde kleur als uw tegels. Hierdoor lijken uw tegels groter en vormen ze meer één geheel. Dit zal niet alleen rustiger overkomen, het geeft ook een verruimend effect. Vooral in moderne woningen maak je met een strakker resultaat vaak echt het verschil.

Ook bij Woodstone tegels of betonlooktegels is het aangeraden om de voegkleur in dezelfde tint als de tegel te nemen, dit doet het effect van de hout- of betontekening stralen en laat ze nog realistischer overkomen.

Je kan uiteraard ook beslissen om je voeg net te laten opvallen! Dat kan je doen door een contrasterende voegkleur te kiezen. Het zal zorgen voor meer dynamiek en speelsheid in de ruimte.

Je kan er ook legverbanden mee benadrukken of bijvoorbeeld verouderde tegelranden mee in de verf zetten. Een contrasterende voegkleur kan daarom zeker een meerwaarde zijn bij landelijke interieurs.

De kleur van de voeg kan het tegeloppervlak ook doen oplichten of verdonkeren en is bovendien in staat om bepaalde kleurschakeringen in uw tegels te accentueren.

Onderhoud voeg

Het voegsel van vroeger had niet dezelfde technische eigenschappen als dat van vandaag. Er kon snel verkleuring of schimmelvorming optreden omwille van de poreuzere aard. Dat is nu verleden tijd want tegenwoordig is voegsel waterdicht, schimmelwerend en vuilafstotend. Uiteraard blijft een correct onderhoud van belang. Producten die de schimmelwerende additieven aanvallen zoals bijvoorbeeld javel, kunnen blijvende schade bij uw voegen veroorzaken. Wanneer je de inwerktijd van agressieve poetsproducten niet respecteert, dan kunnen uw voegen alsnog poreus worden. Je maakt hierdoor kleine gaatjes in het voegoppervlak en uiteindelijk komt er binnenin plaats voor vuil of kalkaanslag. Gelukkig kan dit allemaal vermeden worden door uw poetsproducten juist te gebruiken.

Een voeg is dus veel belangrijker dan iedereen denkt! Voegseladvies nodig? Kom dan zeker eens langs in onze showroom! Ons verkoopteam helpt je graag verder met de ideale tegel en bijhorende voegsels!