Staptegels in de tuin

Handig, proper en veilig: een tuinpad met staptegels geeft je tuin een flinke upgrade. Welke tegels zijn daarvoor geschikt, wat zijn de opties en hoe leg je zo’n pad aan? Enkele tips over staptegels.

Duurzaam tuinpad

Een tuinpad aanleggen kan je op verschillende manieren. Het eenvoudigst is een kortgemaaid weggetje door het lange gras, maar in de zomer groeit zo’n pad na enkele dagen alweer dicht. Een grindpad met los of zwaarder grind gaat wat langer mee maar vergt vaak meer onderhoud.

Staptegels zijn de meest duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing voor een tuinpad. Een kleine ingreep met een heel groot effect: zo’n betegeld pad is handig, proper én veilig, zelfs na een fikse regenbui. Het geeft je tuin ook een flinke esthetische upgrade.

Staptegels maken je tuin helemaal af.

Staptegels op verschillende ondergrond

Een pad leidt meestal ergens naartoe. Van je deur of terras naar je tuinhuis, je garage of zwembad. Naar je overdakking of pergola, een bankje langs de haag, een kraantje uit de muur. Het voederplekje van vogels, je kippenhok, de zandbak van de kinderen of misschien wel een poortje aan de rand van de tuin.

Een tuinpad loopt dan ook vaak over verschillende soorten ondergrond. Zand, gras, steen, grind, misschien wel een deel over de verharde oprit. Voor een pad met staptegels is dat geen enkel probleem: de tegels kan je op alle soorten ondergrond plaatsen en komen overal tot hun recht.

Wilde sprookjestuin of strakke lijnen

Hoe kies je nu de staptegels die passen bij jouw tuin? Het moeten eerst en vooral buitentegels zijn natuurlijk: vorstvrij en goed bestand tegen wisselende temperaturen en neerslag. Onze collectie volkeramische fatstones van 2 centimeter dik is daarvoor geschikt.

De vorm van de staptegels is bepalend voor de sfeer. Onregelmatige vormen benadrukken het natuurlijke karakter van je tuin. In combinatie met hoog opschietende planten in verschillende kleuren creëer je een Instagramwaardige sprookjestuin.

Heb je liever een strak, ordelijk pad langs je netjes getrimde gazon? Kies dan vierkante of rechthoekige tegels met exact dezelfde vorm, die je op precies dezelfde afstand van elkaar plaatst. Dit accentueert het strakke lijnenspel in de tuinarchitectuur.

Staptegels geven de tuin extra karakter.

De perfectie tot in de kleinste kantjes.

Keramische tegels, betontegels of natuursteen

Ook het type tegel is belangrijk. Je kan voor staptegels kiezen tussen keramische tegels, betontegels of natuursteen.

Betontegels en natuursteen zijn onderhevig aan de natuurlijk elementen. Die zullen na een tijdje verkleuren, ze krijgen witte kalkaanslag en nemen vaak vuil op waardoor er ook sneller mossen op beginnen groeien. Dat kan mooi zijn als je het pad aanlegt om esthetische redenen, tussen bewust verwilderde stukjes groen in je tuin.

Maar voor een functioneel tuinpad dat je regelmatig betreedt, kies je best keramische buitentegels. Die hebben een opperlaag die zo hard gebakken is dat er zich geen vuil of mos aan kan hechten. Keramische staptegels bieden veel grip en zijn daarom veel veiliger dan natuursteen of beton. Ze zijn ook veel properder en hebben maar weinig onderhoud nodig.

Hoeveel afstand tussen de staptegels?

Je kan een betegeld paadje creëren door de tegels zij aan zij tegen elkaar te leggen. Plaats je de staptegels los van elkaar, verkrijg je een veel speelser effect. Zie je je kinderen of kleinkinderen al huppelen van steen tot steen?

Hoe ver je de tegels van elkaar plaatst, kies je zelf. Best telkens op een vaste afstand van elkaar, dat geeft een strakker geheel. Zorg ervoor dat de afstand niet te groot is, zodat je op een natuurlijk tempo over de tegels kunt stappen. Je kan daarvoor je eigen wandelpas gebruiken als basis. Gemiddeld kom je op een afstand van zo’n 70 centimeter, gemeten van hart tot hart.

Tegels op vaste afstand.

Staptegels langs borders

Met staptegels kan je ook een brede rand creëren tussen de gevel van je woning en de beplanting rondom. Zo kan je vlot je ramen poetsen zonder dat je je daarvoor een weg hoeft te banen door je dichte planten tegen het huis.

Heb je groene vingers en ben je graag bezig in de tuin? Dan is het een goed idee om ook je bloemperken te omboorden met staptegels. Dat staat niet alleen heel netjes, het is ook handig om te tuinieren.

Tip: leg de bovenkant van de staptegels gelijk met je tuin, of net iets onder het oppervlak. Dan kan je er met de grasmaaier vlot overheen en heb je ook niet het risico dat je erover struikelt. Maar plaats de tegels ook niet té laag, anders vloeit alle water ernaartoe en kan het niet weg.

Ontdek de tuintegels die bij jou passen.

Inspiratie voor al jouw staptegels.

Kies je staptegels bij azuleo

Klaar om je tuinpad te (laten) plaatsen? Kom langs in onze toonzaal en kies er de tegels die bij jouw tuin passen. Onze verkopers begeleiden je graag bij je keuze met gepast advies.