De vele voordelen van
een zwevend terras

Op je plat dak, op je balkon of netjes tegen je huis: een zwevend terras is altijd een goed idee. Het grote verschil met een vastzittend traditioneel terras is dat de zwevende variant ‘los’ rust op aparte tegeldragers. En dat biedt meerdere voordelen.

Wat is een zwevend terras?

Een zwevend terras is een slimme constructie waarbij je terrastegels rusten op terrasdragers, op enkele tientallen centimers van de grond. Deze terrasdragers zijn solide kunststof voetjes, in hoogte regelbaar, die het terras letterlijk ‘dragen’. Ze ondersteunen de hoeken en het midden van keramische tegels, of onderstutten de houten balken waarop de houten of composiet terrasplinten worden gelegd. Vooral dakterrassen zijn vaak zwevende terrassen.

Verstelbare terrasdragers van Solidor

Van de verschillende soorten terrasdragers die er bestaan adviseert azuleo het gamma van Solidor. Deze dragers zijn uitermate geschikt voor terrassen in keramische en betontegels. Ze kunnen makkelijk de 2 cm dikke fatstones dragen. En omdat elk afzonderlijk voetstuk in hoogte regelbaar is, kan je zelfs op een niet geheel egale ondergrond een mooi terras leggen. Gegarandeerd waterpas.

Solidor terrasdragers maken je terras waterpas.

Modulaire tegeldragers

De tegeldragers van Solidor zijn modulair: ze kunnen met verlengstukken aan elkaar gekoppeld worden. Zo biedt het systeem een brede waaier aan mogelijkheden. Je kan zo’n constructie opzetten in zelfs de meest complexe situaties en omgevingen. Denk aan heel hoge terrassen. Stapel je verschillende dragers op elkaar zou je in theorie een zwevend terras kunnen plaatsen van wel een meter hoog!

Als het regent, vloeit al het regenwater tussen en onder de tegels door.

Bestand tegen vorstschade en scheuren

Het grootste voordeel van een zwevend terras is dat er ruimte vrijkomt onder de tegels. Je bepaalt zelf hoe hoog die ruimte is. De tegels rusten los op de dragers, en hangen niet eens aan elkaar vast. Als het dus regent, kan al het regenwater tussen de tegels ontsnappen naar het ondervlak, waar het netjes kan wegvloeien. Je voorkomt hierdoor vorstschade en scheurvorming, dat maakt het systeem tegelijk ook heel onderhoudsvriendelijk.

Zwevend terras weegt minder

Een bijkomend voordeel is dat een constructie met kunststof tegeldragers veel minder weegt dan een ‘gewoon’ terras, waarbij je een dikke zware onderlaag nodig hebt om de tegels in vast te lijmen. Dat lichter gewicht is vooral heel voordelig bij een dakterras: de roofing van het platte dak wordt onder die tegeldragers veel minder belast.

De tegels liggen los op de voetjes.

Handig te plaatsen.

Losse tegels op voetjes

Een derde voordeel is dat de tegels ‘los’ op de tegeldragers liggen. Wanneer dat nodig is, kan je ze er zo weer af halen, zonder dat je het hele terras moet uitbreken. Dat komt goed van pas bij een herstelling van het onderliggende dak, of wanneer je opgehoopt vuil van de ondergrond wil verwijderen. Het is ook handig als er kabels of leidingen onder het terras lopen. Even een tegel eraf wrikken en je kan ze zo bij. En ‘los’ is veilig genoeg: door het zware gewicht van de tegel en de hechting in de hoekjes zal de tegel nooit zomaar verschuiven!

De oplossing voor gerectificeerde tegels

Een systeem met terrasdragers werkt natuurlijk alleen maar met gerectificeerde tegels: tegels die op voorhand allemaal op precies dezelfde maat zijn bijgesneden. Dat garandeert een strak en solide zwevend terras. Heerlijk om te relaxen én makkelijk in onderhoud.

Iets voor jou?

Ben je van plan een zwevend terras te leggen? Maak een afspraak met azuleo. Onze adviseurs vertellen graag meer over het gamma van Solidor-terrasdragers en helpen je met tips en tricks.