Visgraattegels
op vloer en wand
Het visgraatpatroon, waarbij langwerpige tegels haaks op elkaar worden geplaatst, is vandaag heel trendy. Niet alleen voor een klassieke houten vloer. Het motief is ook geschikt voor een hippe wand. Visgraattegels komen mooi tot hun recht in élk interieur.
Visgraatpatroon, een tijdloze klassieker
Bij visgraattegels denk je wellicht meteen aan parket. Dure eikenhouten parketvloeren werden de voorbije eeuwen traditioneel in visgraatverband gelegd. De vrolijke zigzagpatronen stralen luxe, degelijkheid en levendigheid uit.
Wist je dat dit patroon al vijf eeuwen meegaat? In de 16de eeuw al lieten welgestelde Italiaanse burgers hun luxueuze palazzo’s en herenhuizen opsmukken door vloeren in visgraatmotief. Doorheen de tijd bleek het een perfect match met het rijkelijk gedecoreerd meubilair en de samengestelde plafonds.
Vandaag zijn meubels en plafonds veel strakker. Toch blijft het visgraatmotief razend populair in de Vlaamse woningen. Niet te verwonderen: dit legpatroon is prachtig in een interieur met sober design en vlakke wanden. De tegels eisen alle aandacht op. En de nostalgische knipoog naar vroeger is een leuke extra. Visgraattegels zijn tijdloze klassiekers.
Bron foto: JP Mielo Holding
Visgraattegels overal in huis
Waarom zou je je beperken tot je vloer alleen? Visgraattegels zijn ook heel mooi op een accentmuur. Niet alleen in ‘klassieke’ ruimten zoals de woon- of slaapkamer. Wat dacht je van een moderne spatwand in je keuken? Of de wand van je hangtoilet in je badkamer? Visgraat zorgt ook voor een leuk accent in een nis in de muur — of zelfs in je inloopdouche.
Het visgraatmotief is vandaag zo populair geworden dat je het tegenwoordig zelfs terugvindt op meubels en accessoires. En dat gaat behoorlijk breed: van juweeltjes tot badkamermat, van yoga-deken tot tafelblad. Klein, gemiddeld tot zelfs heel groot: het visgraatpatroon is duidelijk helemaal in.
Visgraattegels maken de ruimte groter
Een leuk neveneffect van het visgraatverband is dat de haakse tegels de ruimte groter doen lijken. Verticale tegels maken de ruimte hoger, horizontale maken ze breder. Het visgraatmotief combineert beide, zodat de kamer in beide richtingen groter lijkt.
Houten parketvloeren met visgraat maken een slaapkamer of living eens zo imposant. Maar ook op de muur hebben de dynamische zigzagtegels een opgewekt optisch effect. Daarom leent dit patroon zich zo goed voor moderne accentmuren.
Welke tegels kiezen voor visgraatpatroon?
Een visgraatverband kan je leggen met eender welke tegels: keramische tegels, houten tegels (parket, laminaat) en zelfs woodstones. Het effect hangt deels af van de maat. Belangrijk is dat het gaat om langwerpige tegels.
Kies best tegels waarvan de lengte minstens drie keer zo groot is als de breedte, zodat de V-vorm goed uitkomt. In kleinere ruimten mag je gerust kiezen voor nog smallere tegels, met zelfs een 4:1-verhouding. Dan zijn er meer tegels, en is het effect ook groter.
Vaak zijn visgraatvloeren of -wanden in één kleur. Zo’n egale tint brengt rust. Maar meerdere kleurschakeringen kunnen zeker ook! Donker met lichter geeft een verrassend effect. Voor een grote vloer is de combinatie misschien wat druk, voor een accentmuur is het wél een goed idee. Maak op voorhand best een digitale schets, zodat je een concreet beeld krijgt.
Visgraattegels plaatsen door vloerder
Overweeg je visgraattegels in jouw huis? Kies zeker een bekwaam vloerder. Dit patroon correct leggen is immers tijdrovend en complexer dan je denkt! De voegen moeten overal even breed zijn, anders krijg je kieren. Die zijn niet alleen visueel storend, ze halen ook de stabiliteit van de vloer onderuit. En met zoveel tegels is een foutje snel gemaakt. Beroep je dus op een ervaren vloerder, het is de investering zeker waard!
Welke tegels gebruik je best? Welk type, welke maat, kleur en textuur? Dat weten de adviseurs van azuleo het best. Kom met jouw wensen, plannen en eventueel ontwerpen langs in onze toonzaal van azuleo in Wijnegem. Onze verkopers begeleiden je vlot naar de ideale tegel die helemaal bij je past!