Woodstones, laminaat
of parket?

Een houten vloer is altijd mooi. Maar welk type past het best bij jouw interieur, je smaak en budget? Investeer je liefst in écht hout voor een prachtig pralend parket? Misschien is onderhoudsvriendelijk laminaat wel geschikter. Of wat dacht je van Woodstones: de looks van hout, maar het gemak van keramische tegels? We helpen je graag op weg.

Verschil tussen laminaat en parket

Laminaat en parket worden soms door elkaar gehaald, maar ze zijn wel degelijk helemaal anders. Parket bevat altijd écht hout. Massief parket is uitgesneden uit 100% natuurlijk hout. Meerlagig parket is samengesteld uit multiplex of ander samengeperst hout, met bovenaan een toplaag van massief hout.

Laminaat daarentegen is composiet: drie of vier dunne lagen van kunststof of houtvezels die tegen elkaar zijn geperst. De planken lijken wel op hout, zeker door de houtstructuur die op de bovenlaag wordt gedrukt. Toch bevatten ze geen natuurlijk hout. Ze hebben dus ook andere eigenschappen.

Vaak kost parket meer dan laminaat. Massief parket zelfs wat meer dan de meerlagige variant. Hout is nu eenmaal duurder. De prijsverschillen hangen verder af van de houtsoort, de dikte van het hout, de houtdichtheid en soms zelfs de kleur of structuur. Maar een steviger prijskaartje wil niet zeggen dat goedkoper minderwaardig is! Verre van: ook laminaat is vandaag een heel degelijke en duurzame oplossing voor een stijlvolle vloer.

Samenstelling parket

Samenstelling laminaat

Wat zijn de voordelen van hout?

Mensen kiezen graag een houten vloer omdat die zoveel karakter heeft. En dat klopt volledig. Of je nu gaat voor parket of laminaat: de nerven in het hout stralen altijd schoonheid en klasse uit. Elk stuk parket is uniek. Natuurlijk hout voelt ook lekker warm aan, zeker als je met blote voeten net je bed uitstapt.

Laminaat heeft enkele andere voordelen. De meeste soorten parket kan je niet leggen in vochtige ruimten zoals de badkamer of de keuken, omdat hout vocht absorbeert en dan begint uit te zetten. Houtvrij laminaat is hier wél voor geschikt. Laminaat is ook minder kwetsbaar en dus bestendiger tegen vlekken en krassen. En dankzij de toplaag is laminaat verrassend makkelijk te onderhouden. Zeker als je dat vergelijkt met een geolied parket dat regelmatig moet worden geboend.

Woodstones: keramisch parket

Steeds vaker twijfelen mensen niet meer tussen parket of laminaat, maar kiezen ze resoluut voor woodstones. En gelijk hebben ze. Woodstones zijn keramische voltegels die lijken op hout. Ze hebben dus alle positieve eigenschappen van tegels, en toch lijken ze op een authentieke houten vloer. De perfecte combinatie!

Daarom zijn woodstones veel beter geschikt voor vloerverwarming. Houten vloeren zoals parket of laminaat houden de warmte tegen, het duurt vaak een hele poos voor de warmte de bovenste laag heeft bereikt. Woodstones daarentegen laten de warmte vlot door, zodat je er wél veel energievoordeel uit haalt! De tegels zijn bovendien veel makkelijker in onderhoud. Zeker met het hele gamma aan Lithofin-reinigingsproducten.

En misschien nog het grootste voordeel: woodstones gaan een leven lang mee. Zonder dat je de toplaag om de tien jaar moet afschuren zoals bij sommige houten vloeren wel aan te raden is.

Houten vloeren in jouw woning

Hoe zouden woodstones, parket of laminaat eruit zien in jouw woning? Een concreet beeld kan je je vormen in onze showroom. Kom langs in het House of Woods van azuleo en bekijk en vergelijk er de verschillende soorten, maten en kleuren in levensechte opstellingen. Zo zie, voel en beleef je het machtige effect van houten vloeren in het echt.