Zo bereken je het
snijverlies van tegels
Wanneer je nieuwe tegels bestelt, moet je altijd wat ruimer rekenen dan het te betegelen oppervlak alleen. De vloerder zal immers een deel van de tegels moeten bijsnijden om die mooi in de randen en hoeken te puzzelen. Hoe bereken je het exacte snijverlies, en waar hou je best rekening mee?
Wat is snijverlies?
Exact 30 m2 aan tegels bestellen om een oppervlak van 30 m2 te laten betegelen: het lijkt misschien logisch maar het is een grote denkfout. Omwille van verschillende factoren zoals de voegen en het legverband zullen de tegels nooit 100% perfect uitkomen op je muur of vloer. Om mooie randen te krijgen, zal de vloerder de tegels zorgvuldig tot het juiste formaat moeten zagen. De afgesneden restjes, het afval waar je niets mee bent, wordt het snijverlies genoemd.
Reken gemiddeld op 15% snijverlies
Hoeveel tegels je extra moet bijbestellen om het snijverlies te compenseren, is voor elke klus verschillend. Reken standaard op zo’n 15% extra tegels. Al zijn er verschillende factoren die dit aantal fors kunnen beïnvloeden. Om welke ruimte gaat het? Hoe groter de totale oppervlakte, hoe kleiner het percentage aan snijverlies. Zijn er meer hoekjes en kantjes, zal het snijverlies weer oplopen.
Snijverlies hangt af van legpatroon
Niet alleen de grootte van de ruimte, ook de maat van de tegels speelt een rol bij de berekening van het snijverlies. Werk je met grote tot zelfs heel grote formaten zoals megastones, zal je de tegels sneller moeten laten bijsnijden tot het juiste formaat dan als je bijvoorbeeld kleinere fairytiles zoals mozaïektegels tegen elkaar laat puzzelen.
Kwaliteit van tegels
Het ligt voor de hand maar is wel degelijk belangrijk: ook de kwaliteit van de tegels is een factor die het snijverlies beïnvloedt. Goedkope, vaak brozere tegels zullen sneller breken waardoor je best een grotere reserve voorziet. Bij azuleo heb je dit probleem gelukkig niet. In onze winkel verkopen we alleen tegels van hoge kwaliteit die dus niet zomaar vanzelf barsten of breken.
Leg een kleine reserve aan tegels aan
Los van het snijverlies bij het vloeren zelf, raden we aan een kleine reserve aan tegels te voorzien. Dat is in de meeste gevallen niet nodig, maar het is wel enorm handig als je een zwaar voorwerp laat vallen waardoor een tegel uitzonderlijk barst. Moet je de tegel achteraf nabestellen, is de kans groot dat die niet meer beschikbaar is in de oorspronkelijke nuance. Dan zal je erg blij zijn dat je nog enkele reservetegels in dezelfde kleur en textuur hebt liggen.
Tegels bij azuleo
Je merkt: wanneer je nieuwe tegels kiest, spelen verschillende elementen mee. Hoe ziet de ruimte eruit die je zal laten betegelen? Laat je de tegels plaatsen volgens een bepaald legpatroon? Hoe groot wil je je tegels, en zijn ze gerectificeerd of niet? Onze verkopers bij azuleo hebben enorm veel ervaring in allerhande situaties en helpen je graag vlot kiezen. Zo heb je gegarandeerd de juiste tegels in de juiste aantallen.