Nuanceverschillen
bij tegels

Bij de productie van keramische tegels ondergaan natuurlijke grondstoffen natuurlijke processen die telkens wat anders zijn. Dat maakt dat elke tegelreeks die uit de oven komt, uniek is. Tijdens het bakproces ontstaan subtiele verschillen in kleur, structuur, patroon en zelfs glans. De afwijkingen worden aangeduid als nuanceverschillen.

Elke tegelreeks is anders

Ook al gaat het dus om dezelfde tegelsoort en hetzelfde type, elke tegelreeks ziet er telkens wat anders uit. De kleur kan wat helderder of donkerder zijn, de tegel voelt misschien ruwer of gladder aan. Ook de afmetingen zijn vaak verschillend. Daarom werkt een goed vloerder liefst met gerectificeerde tegels: tegels die na het bakken zorgvuldig op dezelfde maat zijn bijgesneden.

Gescheiden verpakt in de fabriek

Laat je een nieuwe vloer of wand plaatsen, gebruik je best tegels uit dezelfde reeks of nuance. Zo ben je er zeker van dat ze samen één mooi geheel vormen, zonder dat het beoogde optisch effect wordt verstoord. Om ervoor te zorgen dat de tegels per bakreeks bij elkaar blijven, worden ze in de fabriek meteen na productie per reeks gemarkeerd en gescheiden verpakt.

Tegels bestellen in dezelfde nuance

Wanneer je bij azuleo een bestelling plaatst, zullen je tegels altijd in dezelfde nuance zijn. Op elk palet in ons magazijn staat niet alleen de naam, maar ook het kaliber (de precieze afmeting) en de nuance van de tegel geschreven. Dat is ook belangrijk als je tegels wilt nabestellen. Dan zoeken we in ons magazijn tegels met dezelfde of een vergelijkbare nuancekleur.

Vermijd latere nabestelling van tegels

De kans is groot dat tegels met exact dezelfde nuance na enkele jaren niet meer voorradig zijn, in ons magazijn of in dat van de fabrikant. In dat geval zoeken we in andere reeksen van dezelfde tegelsoort naar tegels die qua kleur en structuur het best bij de oorspronkelijke nuance passen. Van populaire tegels hebben we vaak meerdere nuances in voorraad. Toch zie je vaak nog een verschil. We raden daarom aan bij je bestelling meteen voldoende tegels aan te kopen, om nabestelling te vermijden.

Anders dan in de toonzaal

Omdat elke nuance anders is, zien de tegels die je bestelt er lichtjes anders uit dan de tegels die je in onze toonzaal ziet. Erg groot zijn de verschillen vaak niet, maar er kunnen wel lichte afwijkingen zijn. Misschien is je tegel een beetje bruiner of grijzer, en ziet de keramische toplaag er wat anders uit. Hou bij de bestelling ook rekening met de lichtinval in de showroom, en het veranderende daglicht. Onze verkopers leggen je in de toonzaal uit waarop je best let.

Ontdek onze tegels

Welke tegel past het best bij jou? Kom langs in onze toonzaal, ontdek ons brede gamma aan tegels en zet daarmee de eerste stap voor je nieuwe interieur. Onze ervaren verkopers begeleiden je bij je zoektocht, met slimme tips en het beste advies.