De geschiedenis van
de keramische tegels
De meest gebruikte tegels in onze woningen dezer dagen zijn de keramische tegels. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? En hoe zijn ze geëvolueerd tot de krachtige tegel van vandaag? We leggen het u graag uit!
De keramische tegel bestaat vooral uit klei waarop een glazuurlaag is gebakken. Deze tegels worden gebakken op een temperatuur tussen 850 en 1250 graden. Het woord ‘keramiek’ is afgeleid van het Griekse ‘keramos’ wat drinkwatervat of aardewerkvat betekent. Keramiek bestaat al duizenden jaren en heeft ook heel wat evoluties meegemaakt.
Glazuur
Eén van de belangrijkste troeven van keramische tegels is dat ze geen vloeistoffen opnemen. Dit kon pas nadat een laag glazuur op de tegels gebakken werd. Zonder deze glazuur zou een vloeistof niet lang nodig hebben om in keramiek te trekken. Deze glazuur beschermt de tegel dus tegen vuil, vloeistoffen en andere zaken.
Tegels in het zuiden
In de veertiende eeuw kreeg de tegelindustrie een flinke boost in het Zuiden, voornamelijk Spanje. Doordat de glazuur op de tegels werden gebakken kreeg men een witte tegel waarop m’n allerlei tekeningen ging schilderen. Deze werden al snel populair en zo werden keramische tegels de meest gewilde vloer- en wandbekleding! Daarna ging het verder naar Italië omdat Spaanse handelaars naar ‘de bot’ van Europa exporteerden.
Van het zuiden naar het noorden
Twee eeuwen later, in de zestiende eeuw, kwam de tegelindustrie in Antwerpen op gang. Er werden allerlei dagelijkse taferelen op de tegeltjes geschilderd en al snel groeide deze nieuwe trend door naar onze noorderburen in Nederland.
Met de komst van Chinees porselein is dan ook het blauw servies ontstaan. Dit wilden de Europeanen namaken maar dan in keramiek. De bekendste soort is het Delfts blauw: borden, kommetjes en tasjes met versieringen in blauwe verf.
Mindere periode
De productie van keramische tegels ging al snel achteruit door een slechte economie. Tot 1900, dan was de tegelindustrie weer in opmars. Tegels werden dan eerder uit hygiëne gebruikt dan voor het functionele zoals bijvoorbeeld bij slagers of in ziekenhuizen.
Gelukkig is de keramische tegel vandaag de nummer 1 onder de vloer- en wandbekleding! Er zijn heel wat kleuren, prints en texturen beschikbaar en dat zorgt ervoor dat iedereen wel een tegen vindt die bij zijn of haar smaak past!