Plinten vervolledigen
je vloer

Plinten maken een vloer helemaal af. Vroeger kozen mensen vaak houten schilderplintjes, makkelijk en goedkoop. Vandaag kan je stijlvolle volkeramische plinten laten plaatsen, uit hetzelfde materiaal als je vloertegels. Zo worden plinten en vloer één mooi geheel.

Plinten als afwerking en bescherming

Stel je een woonkamer voor zonder plinten tegen de muren. Je voelt meteen dat er iets ontbreekt, dat de kamer niet mooi afgewerkt is. Plinten verbergen de overgang tussen de wanden en de vloer. Dat is belangrijk want een vloer in tegels of hout sluit nooit naadloos aan bij een niet-betegelde wand. Tussen beide laat je best zo’n 7 à 10 mm vrij, om het krimpen of uitzetten van de vloer en de chape op te vangen. Zonder plinten zou deze gaap meteen opvallen.

Daarnaast beschermen plinten ook de onderkant van de muur. Geef je je vloer een stevige poetsbeurt, zou een plintloze wand het water opnemen en op termijn langs onder beginnen afbrokkelen. Ook families die een jonge pup in huis hebben, zullen wellicht al hebben meegemaakt dat het speelse hondje aan de onderkant van de plintloze muur begint te knagen. Met een stevige plint is de wand tegen dit soort risico’s beschermd.

Keramische tegelplinten verruimen de vloer

Laat je een nieuwe vloer leggen in keramische tegels? Dan raden we je keramische plinten (tegelplinten) aan in dezelfde kleur als de vloer.

Deze tegels worden standaard gezaagd tot plinten van 7 cm hoog. Heb je ze liever hoger, of wat lager? Op vraag kunnen we de plinten altijd op maat zagen. Langs de bovenkant worden de plinten netjes kwartrond bijgeslepen. Dat is niet alleen elegant, het is ook veilig zodat er geen scherpe rand is waar je je aan zou kunnen snijden.

Bijkomende voordelen van keramische plinten

Keramische plinten hebben alle voordelen van keramiek. Ze zijn dus enorm duurzaam en ontzettend gemakkelijk in onderhoud. Daarom is dit soort plinten ook aangewezen in natte ruimtes, zoals de keuken of de badkamer. Ze zijn echt perfect voor vloeren die je soms stevig schuurt om ze goed te onderhouden.

Een ander voordeel van keramische plinten is dat ze exact even breed zijn als de vloertegels. De vloerder kan die dus mooi voeg op voeg plaatsen tegen de wand: een heel stijlvol visueel effect! Je kan de plinten zelfs laten inwerken in de muur, zodat het oppervlak van de muur gelijk komt te staan met dat van de plint. Dat maakt de ruimte extra strak, al vergt het wel wat meer werk van de bezetter en de vloerder.

Plinten in hout en MDF

Heb je een houten vloer in parket of laminaat, neem je best houten plinten. Kies daarbij de afwerking die je wil: een gladde plint (met vlakke bovenkant), kraalafwerking (met gebogen randje) of zelfs complexere klassieke uitvoeringen (met verschillende golfjes of inkepingen). In verschillende houten plinten is langs de achter- en onderkant een uitfrezing gemaakt om oneffenheden in de hoek of muur weg te werken. Hierdoor krijgt ook de montagelijm plaats om zich mooi te verdelen.

Wanneer je bij het plaatsen houten plinten aan elkaar verbindt, doe dit altijd met een verstek. De houtlijm tussen beide zal ervoor zorgen dat de overgangsnaad niet zal openscheuren in de verf na verloop van tijd.

Houten plinten

Het voordeel van houten plintjes of zogenaamde ‘schilderplinten’ is dat je die kan schilderen in eender welke kleur. Trek je de kleur van de wand door, bekom je een rustig effect. Maar je kan ook een tint kiezen die elders in de ruimte terugkomt, bijvoorbeeld in een meubel. Behoud je liever de authentieke houten kleur? Kijk even na of de plint behandeld is, dan kan die rechtstreeks tegen de muur.

Houten plinten worden vaak koud op de vloer geplaatst en enkel vastgekit aan de wand. Daarbij heb je het nadeel dat bij het poetsen wat water onder de plint kan doorlopen. Hout kan bovendien opzwellen door vocht. Ook hou je er best rekening mee dat deze plinten lange rechte latten zijn van 2,4 m lang. Als blijkt dat je vloer niet helemaal recht is, zullen ze de oneffenheden in de vloer accentueren. Keramische plinten, die onderhoudsvriendelijker zijn en mooi de voegen van de tegels volgen, hebben deze risico’s niet.

Alternatief: PVC-plinten in kunststof

Een derde soort plinten zijn plinten in schilderbare kunststof. Handig voor natte ruimten zoals een keuken. Want deze plinten nemen geen vocht op en dreigen dus niet op te zwellen na regelmatige poetsbeurten. Ze zijn op voorhand ook al geprimerd. Je kan ze dus gemakkelijk overschilderen met de muurverf van je wand, in elke gewenste kleur, mat of glanzend.

Net als houten plinten kunnen ook kunststof plinten niet tippen aan de voordelen van keramiek als het gaat om duurzaamheid en onderhoudsgemak. Als je kiest voor een perfect afgewerkt gevoel, stijlvol luxueus én volledig vrij van risico bij het onderhoud, valt de keuze in het voordeel uit van keramische plinten.

Kom je plinten kiezen

Welke plint past het best bij jouw vloer? Onze adviseurs helpen je graag bij je keuze. Maak een afspraak en kom langs in onze showroom!