11 creatieve ideeën
om je spatwand te betegelen

Is je keuken aan vernieuwing toe? Mag de achterwand wat moderner of denk je aan een nieuwe spatwand? Dan moet die niet alleen makkelijk te poetsen zijn, een spatwand mag ook een echte eyecatcher worden! Met keramische tegels kan je alle kanten uit. Die bestaan in vele vormen, groottes en kleuren, elk met een ander effect. Hieronder 11 ideetjes voor een mooie spatwand in jouw keuken.

1. Retro-metrotegels voor klassieke look

Metrotegels zijn altijd hip. Zeker in retrokleuren. Kies bijvoorbeeld zachte pasteltinten, warm bruin of zelfs gebroken wit als je keukentoestellen al met de aandacht gaan lopen. Metrotegels worden vaak horizontaal geplaatst, maar als je ze rechtop zet, hebben ze ook een bijzonder cool effect!

2. Leuke schubben voor speels karakter

Helemaal terug van weggeweest zijn de vissenschubben tegels. De ronde vormen geven een speels accentje aan de keuken, zeker als die net strak is ingericht. Een spatwand met schubben wordt zo dé blikvanger van de keuken. Donkergroen is een geschikte kleur. Deze tint combineert uitstekend met hout, wit én zwart.

3. Smalle tegels in visgraatmotief

Over vissen gesproken: wat denk je van visgraattegels? Visgraatmotief is heel populair voor parketvloeren, maar werkt ook goed op muren, zoals een spatwand. Het vrolijke zigzag-patroon creëert een leuk ritme op je accentmuur. Misschien kan je verschillende nuances door elkaar gebruiken, of zelfs meerdere kleuren? Let wel op dat het niet té druk wordt.

4. Warme houtlook

Heb je graag hout in je keuken? Natuurlijk hout is helaas niet geschikt als spatwand omdat het snel vuil wordt en vlekken absorbeert. Gelukkig bestaan er ook tegels met een houtlook. De bovenste laag is een houtprint, net echt! Ze hebben dus de voordelen van tegels én de warme uitstraling van hout. Een perfecte combinatie.

5. Aansluitende patroontegels

Heb je een grotere oppervlakte te betegelen, kan je patronen overwegen. Vier (of meer) monochrome tegels tegen elkaar vormen dan samen een bepaalde vorm. De tegels bestaan in het groot en in het klein, en geven soms verrassende visuele resultaten zoals geometrische vormen of een bijzonder 3D-effect.

6. Je vloer en wand in dezelfde tegels

Net zoals in je badkamer kan je de vloertegels van je keuken naadloos laten doorlopen in de wanden. Het maakt je keuken veel groter en creëert zelfs een open ruimte. Om de muren te verbreden kan je kiezen voor horizontale rechthoekige tegels aan de wand, boven vierkante tegels op de vloer.

7. Moderne vierkante wandtegels

Gaan je gekleurde keukentoestellen in de keuken met alle aandacht lopen? Dan hou je je spatwand best rustig. Eenvoudige vierkante wandtegels in een onopvallende lichte tint zijn daarvoor een prima oplossing. Die zijn mooi complementair met je meubels zodat je Smeg-koelkast of -oven nóg beter uitkomt.

8. Pure luxe door marmeren tegels

Marmer geeft een heerlijk gevoel van luxe en reinheid. Daarom wordt het zo vaak gebruikt in de badkamer. Maar wist je dat je ook je spatwand in de keuken kunt laten optrekken in marmer? Kies dan wel de juiste soort, zeker niet poreus, maar net glanzend en dicht zodat de tegel vetvrij is en makkelijk te poetsen blijft.

9. Opvallende terrazzotegels in heel de keuken

Mag het echt héél creatief? Ga volledig los met terrazzotegels! Deze stijl, gekenmerkt door onregelmatige spikkels tegen een crèmekleurige achtergrond, is weer helemaal in. Bij moderne terrazzo zijn de spikkels veel kleurrijker dan vroeger. Een lust voor het oog, zeker als je die niet alleen gebruikt voor je spatwand, maar voor de hele keuken, en zelfs doortrekt in de vloer!

Bron foto: shelterness.com

10. Een spatwand in strak matzwart

Black is beautiful, ook in de keuken. Een spatwand in zwart is lekker stoer. Zeker als dat zwart nog eens terugkomt in andere elementen: misschien wel de koelkast, de oven of de keukenstoelen. Vooral matzwart is geschikt voor een spatwand, beter dan glanzend zwart. Het is bovendien ook onderhoudsvriendelijker. Wel minder aangewezen als er veel kalk zit in het leidingswater dat snel witte vlekjes achterlaat.

11. Klein is fijn

Grote tegels stralen rust uit en verschuiven de aandacht naar de andere elementen. Ga je net voor kleinere tegels, maak je van je spatwand een echte kunstwerk. Zuiderse mozaïektegels zijn geschikt voor een stukje muur, een strook of zelfs een volledige spatwand. Ook kleurrijke zeshoekige hexagon-tegels hebben iets heel landelijks en gezelligs. Of wat dacht je zelf van rijtjes verticale kleine ruitjes naast elkaar?

Voel onze tegels

Keuzestress? Kom langs in de showroom en ontdek onze tegels in het écht. Dan voel je meteen, in levensgrote realisaties, welke tegel het best pas voor jouw spatwand in jouw interieur.