Kan je tegels
in de badkamer schilderen?

Raak je uitgekeken op je oude tegeltjes in je badkamer en droom je van nieuwe kleuren tegen de wand? Of wil je graag meer rust brengen met een extra likje verf? Wacht dan even voor je verf en borstel in huis haalt. Want je kán wel tegels schilderen in de badkamer, maar het is misschien niet altijd het beste idee …

Tegels overschilderen

Kan je tegels in je badkamer overschilderen? Tuurlijk. Er bestaan daarvoor verschillende geschikte soorten tegelverf. Kies voor de juiste types, goed waterafstotend, zodat de verflaag achteraf niet afbladdert door de dampen van je douche of bad.

Voor je begint te schilderen, denk goed na. Ga je niet alleen de tegels maar ook een onbetegeld stuk muur aanpakken? Weet dat de verf moet kunnen ‘pakken’ op zowel de tegels, de voegen als de onderlaag. Vergeet ook niet dat je de voegen — die vaak zorgen voor een bijzonder effect — na het schilderen niet meer ziet.

Hou ook rekening met het prijskaartje: tegels schilderen is vaak een kostelijke zaak. Je hebt er dure primer én dure tegelverf voor nodig. Is schilderen dus wel de beste optie? Misschien is het beter de muur opnieuw te laten betegelen? (Zie advies onderaan.)

Eerst lang poetsen en afplakken

Voor je de kwast in de verfpot doopt, zal je spons en reinigingsmiddel moeten bovenhalen. De tegels moeten immers eerst grondig schoongemaakt worden, vrij van vet en vuil. Kies daarvoor het gepaste reinigingsmiddel. Na het poetsen schuur je de tegels stevig op met een schuurspons of een vel schuurpapier. Het bovenste laagje mag eraf zodat het oppervlak wat ruwer wordt, waardoor de verf beter zal hechten.

Daarna kan je beginnen ‘afplakken’. Met een brede rol gele afplaktape dek je secuur de randjes van de oppervlakken af die je gaat schilderen. Het plafond, de andere wanden, de meubels, de lichtschakelaars etc. Bedek ook de vloer en de meubels met een stevig afdekvlies. Want hoe zorgvuldig je straks ook schildert, één druppel verf op een verkeerde plaats is vaak moeilijk te verwijderen.

Schilderen in meerdere lagen en dagen

Klaar voor het schilderwerk? Trek je schilderpak aan, open de pot verf en roer stevig tot een consistent geheel. Begin met een kleinere borstel te schilderen langs de randjes, netjes tegen de afplaktape. Zijn de randjes goed, kan je met een grovere borstel of verfrol de grotere oppervlakten aanpakken.

Wellicht zal je meerdere lagen moeten schilderen. Eerst een primerlaag, daarna de kleur die je wil. Zaten er eerst heel donkere tegels onder? Dan is de kans groot dat je de muur meerdere lagen zal moeten geven. Schilder, laat goed drogen, schilder de dag erop opnieuw en herhaal tot je de oude kleur niet meer ziet. Voor het hele proces trek je best een aantal dagen uit.

Tegels overschilderen: veel risico’s

Je merkt: tegels overschilderen is niet zomaar in een wip gebeurd. Het vergt best veel tijd, vaak meerdere dagen. Het brengt ook heel wat risico’s met zich mee:

  • Verkeerde verf kan beginnen afbladderen
  • Overschilderde tegels zijn vaak broos: een kras is snel gebeurd
  • Een scheurtje in de verflaag kan ertoe leiden dat een groter stuk verf loskomt
  • Gemorste tegelverf is vaak moeilijk te verwijderen
  • Achtergebleven stofdeeltjes geven een korrelige structuur

Ons advies: beter opnieuw tegelen

Tegels overschilderen is in de meeste gevallen niet de beste oplossing. Zeker niet op lange termijn. In plaats van een pot verf kies je daarom beter voor een palet nieuwe tegels. Dat is een veel duurzamere investering, met ook een veel groter effect: mooie tegels geven je badkamer een veel authentiekere look dan een snel beschadigde verflaag. Je voorkomt ook alle bovenstaande risico’s. En tegels zijn bovendien zo stevig dat ze vaak een leven lang meegaan!

Wij raden dit alternatief dan ook ten zeerste aan.

Twijfel je nog, ben je er nog niet volledig uit? Dan geven we je graag extra advies en uitleg in onze showroom. Maak een afspraak en kom langs met je vragen, wensen en plannen. We helpen je graag ontdekken welke oplossing het best bij jou en je badkamer past.