Hoe kies je
de juiste voegkleur?

De uitstraling van muren en vloeren wordt niet bepaald door de tegels alleen. Ook de voegen zijn bepalend. Toch wordt het belang van voegkleuren vaak onderschat. Zwarte tegels met witte voegen hebben bijvoorbeeld een heel ander effect dan zwart op zwart. Zoek je het contrast op, of liever toon op toon? Hoe kies je de juiste voegkleur?

Rustig of raster

De basisregel is simpel. Wil je rust creëren, kies voor de voegen dezelfde kleurtinten als die van de tegels (‘toon op toon’). Zo vormen tegels en voegen samen één geheel. Benadruk je liever de vorm van de tegels en het effect van hun legpatroon, ga dan voor een kleur die net afsteekt. Zo komt het rasterpatroon tevoorschijn.

Toon op toon voegkleur

Contrasterende voegkleur

Warme of koele tinten

Denk goed na bij contrasterende voegkleuren: je kan niet eender welke kleuren combineren. Voor tegels in warme kleuren zoals geel, oranje of rood gebruik je best voegen in even warme tinten. Koos je koele kleuren, ga dan ook voor een koele voeg. Als je beide mengt, haal je de effecten door elkaar en wordt het resultaat misschien zelfs storend.

Onzichtbare voegen bij grote tegels

Kies je nadrukkelijk voor grote tegels, is dat wellicht omdat je zo weinig mogelijk zichtbare voegen wil. Voor de voegen van je megastones, of grote tegels met betonlook, marmerlook of terrazzo, zoek je dus best een matchende, gelijkende kleur.

Contrasterende voegen bij kleine tegels

Wil je het speelse effect van kleine tegels benadrukken, bijvoorbeeld in een accentmuur? Dan is contrast net wél belangrijk natuurlijk. Kies dan voor een lekker contrasterende voeg: donker voor lichte tegeltjes, of een lichte voeg voor kleurintensieve tegels. Contrast werkt prima voor hexagone mozaïektegels of voor andere fairytiles zoals visschubtegels.

Kleuren combineren

Welke kleuren combineren goed en welke combinaties kan je beter vermijden? Dat is voor een deel persoonlijk natuurlijk. Maar volg best niet alleen je voorkeuren alleen. Onderzoek eerst het effect van de combinatie die je voor ogen hebt. Even piepen op onze pinterest-pagina brengt je misschien wel op andere gedachten!

Enkele tips:

  • Vermijd een krakend witte voeg bij donkere tegels. Dat is wat té veel contrast. Kies dan beter grijze tinten zoals lichtgrijs, steengrijs of zilvergrijs.
  • Een donkerzwarte voeg bij witte tegels maakt van het geheel dé eyecatcher. Zorg dan wel dat er geen andere opvallende elementen zijn in de ruimte, anders wordt het te druk.
  • Heb je mooie tegels in zachte neutrale kleuren, kies dan ook voor de voegtinten rustige bruine, beige of grijze tonen.
  • Voor decoratieve tegels met print zoals marmerlook of houtlook ga je best voor een zo onopvallend mogelijke voeg, in de kleur van de overheersende kleur op de tegel.
  • Let op: de voegkleur hangt niet af van het kleurpigment alleen. Ook de hoeveelheid water bij het mengen van de voegmortel is bepalend. Met meer water wordt de kleur lichter. Minder water maakt de kleur net intenser.
  • Ook goed om weten: het effect van de kleuren wordt mee bepaald door het aanwezige licht. Is er invallend daglicht, of wordt de ruimte enkel elektrisch verlicht? Dat geeft een verschillend effect.

Onze keuze: Forbo Eurocol

Wij raden voor het voegwerk de producten van Forbo Eurocol aan, dé referentie in tegellijm en voegsels. De basiskleuren hebben we steeds standaard op voorraad. We informeren je graag over alle mogelijkheden in onze showroom.