Hoe onderhoud ik mijn
keramische terrastegels?

Fatstones zijn supersterke keramische buitentegels die tegen een stevig stootje kunnen. Ideaal dus voor je terras. Ze zijn vorstvrij en makkelijk in onderhoud. Toch geef je ze best af en toe een grondige poetsbeurt. Hoe reinig en onderhoud je je keramische buitentegels?

Buitentegels en binnentegels

Buitentegels zijn anders dan binnentegels. Het grootste verschil zit hem in de dikte en textuur. Fatstones kunnen tot wel 2 centimeter dik zijn. Ze hebben ook een veel ruwer oppervlak. Dat laat het regenwater sneller door bij een fikse bui, zodat de tegels minder glad en dus veiliger zijn.

Het nadeel van een ruwer oppervlak is dat het vuil makkelijker blijft liggen. Gelukkig zijn de tegels niet poreus en dringen de vuilresten dus niet door in de tegel. Die blijven aan het oppervlak achter. Gewoon even poetsen dus en je terras of oprit is weer proper. Gebruik daarvoor wel het juiste reinigingsproduct.

Terrastegels reinigen van natuurlijk vuil

Buitentegels vangen onvermijdelijk natuurlijk vuil op. Denk aan bladeren, planten, grassen, mossen en zand. Vooral de oprit en wandelpaadjes krijgen het zwaarder te verduren. De Lithofin Actiefreiniger is hiervoor geschikt.

Verdun wat water met de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel, schrob even en laat het sop inwerken. In een mum van tijd zijn je tegels weer helemaal proper. Zelfs de voegen krijgen weer hun oorspronkelijke kleur. Spoel achteraf af met voldoende water.

Terrastegels reinigen na een barbecue

Net een zomerse barbecue gehad op je terras? Dan raden we je aan je terrastegels een flinke beurt te geven. Gebruik best de Lithofin KF Intensiefreiniger. Die gaat vooral de vetvlekken en restjes olie te lijf.

Meng in een emmer 5 liter water met 10 ml van het product, schrob het oppervlak, laat het sop even inwerken en spoel achteraf goed af. Heb je grotere of hardnekkiger vetvlekken op je terras? Giet er dan gerust wat extra product bij voor een intensiever sopje.

Terrastegels reinigen na verbouwingen

Heb je de gevel van je huis net verbouwd of een nieuwe muur opgetrokken tegen je terras? Dan zijn er ongetwijfeld restjes mortel, kalk en voegsel op de grond. Geen nood, ook daarvoor bestaat een apart product.

De Lithofin KF Cementsluierverwijderaar lost alle bouwrestjes perfect op. Vul een emmer water, voeg 1/10e product toe en schrob stevig in. Het middel zal de vuilresten afbreken en opnemen. Voeg na 10 minuten water toe, schrob opnieuw en spoel daarna grondig af.

Terrastegels reinigen van roestvlekken

Soms verschijnen plots donkerbruine roestvlekken op je terrastegels. Dat is geen ramp. Vaak valt dit voor nadat je je plantentuin hebt bemest. Boosdoener is het ijzersulfaat in de gebruikte meststoffen. Ook hier geen paniek: deze vlekken krijg je er makkelijk uit dankzij de Lithofin KF Cementsluierverwijderaar.

Fatstones op jouw terras?

Ben je van plan een nieuw terras of oprit te laten leggen? Dan kan je bij azuleo kiezen uit een groot assortiment fatstones. Kom langs in onze showroom en we geven je graag het beste advies, in keuze en onderhoud.