nieuws

Waarom heten metrotegels eigenlijk metrotegels?

De metrotegel, “biseauté” voor de Fransen, “biselado” voor de Italianen en bij ons bekend als de “beenhouwerstegel” of dus de “metrotegel”. Maar hoe komen deze felbegeerde tegeltjes aan hun naam?

De metrotegels vinden hun oorsprong zoals hun naam klinkt: in de metro, meer bepaald de metro van de liefdesstad, Parijs. De authentieke metrotegel, zoals hij werd gebruikt begin vorige eeuw, heeft een glanzend oppervlak met afgeschuinde randen en bestaat in 7,5/15 en 10/20.

De metrotegel is niet zomaar een tegel. Ze werd ontworpen met een functioneel doeleinde. De afgeschuinde randen zorgden voor een optimale lichtreflectie. Zo werd het licht met 30% meer weerkaatst, wat ook absoluut nodig was in die tijd. Metrostations van toen waren helemaal nog niet zo goed verlicht als nu. Met de komst van de metrotegel werd dit grotendeels opgelost. De meest voorkomende kleuren waren wit en crème omdat deze kleuren meer licht weerkaatsen dan donkere kleuren. Zwart werd wel gebruikt als lambrisering en om het geheel dus af te werken.

Metrotegels komen ook heel vaak voor in ruimten waar met voedingswaren gewerkt wordt. Ze zijn bestand tegen extreme hitte en water wat hen dus een ideale muurpartner maakt. Bovendien heel onderhoudsvriendelijk en makkelijk af te kuisen!

Tegenwoordig zien we metrotegels niet alleen in metrostations, beenhouwerijen, etc. Ook ons hedendaags interieur kan deze tegeltjes wel smaken! Hun glanzende art déco look past perfect in een stijlvol herenhuis of retro badkamer. Maar ook in een landelijke keuken geven de tegeltjes extra cachet aan het interieur. Ze zijn nu ook te verkrijgen in heel wat kleuren dus de interieurfantasie is oneindig!

Ook fan van metrotegels? Kom ze zeker ontdekken in onze showroom! We zoeken graag mee achter de perfecte metrotegel voor uw interieur!