nieuws

Tegels, de ideale tunnelbekleding

Betegelde tunnels, je komt ze vaak tegen. Of je nu de metro neemt, te voet gaat, met de auto of met de fiets bent, de tunnel waar je doorgaat is bijna altijd betegeld. ‘Een heus karwei’ horen wij je denken en dat is het ook! Maar betegelde tunnels hebben heel wat voordelen!

Onderhoudsvriendelijk ten top!

De hoofdreden van tegels in tunnels is dezelfde als die van tegels in badkamers. Een keramische tegel is heel makkelijk in onderhoud en neemt ook geen vuiligheid op. En je kan je wel voorstellen dat er in een tunnel heel wat vuiligheid hangt. De uitlaatgassen van auto’s of bij slecht weer al het opspattende vuil bijvoorbeeld. Het blijft allemaal op het oppervlak van de tegels plakken. Een poetsploeg hoeft dus alleen maar met een hogedrukreiniger te passeren en het vuil is er meteen af. Bovendien zijn keramische tegels duurzaam en duurt het een hele tijd voor er vervanging nodig is.

 Aanpasbare vorm

Nog een groot voordeel is dat met tegels eender welke vorm van tunnel betegeld kan worden. Of hij nu rechte hoeken heeft of cilindervormig is, tegels passen in elke vorm. Hierdoor kan de hele tunnel betegeld worden en niet alleen de zijkanten.

Leuk is dat er ook gigantische tekeningen kunnen worden gemaakt tegen de muren. Zoals vroeger vaak in de keuken een tekening in de tegels zat kan dit uiteraard ook in tunnels. Veel meer plek en dus ook zeer uitgebreide tekeningen!

Makkelijk vervangbaar

Is er een tegeltje gebarsten of stuk? Geen probleem, vervang dan het kapotte tegeltje. Als je de tunnel met bijvoorbeeld metaal bekleedt kan je een heel nieuwe metaalplaat laten maken en plaatsen. Een heel stuk duurder dan één tegeltje.

Let there be light!

Last but not least zorgen tegels ook voor licht in de tunnels. Aan het begin en einde van de tunnel weerkaatsen tegels (zeker witte) het licht naar binnen. Maar ook in het midden hebben tegels dezelfde functie. Het artificiële licht dat in de tunnel hangt wordt weerkaatst en ook de lichten van de auto’s of fietsen verhelderen de tunnel.

 Een betegelde tunnel is dus niet zomaar voor het plezier of de schoonheid. Het heeft wel degelijk een functie!