nieuws

Hoe zat het vroeger? Prachtige vloer- en wandbekleding uit de Oudheid

Al die prachtige tegels, parket en laminaat van tegenwoordig, je vindt het in alle kleuren, soorten en maten. Maar vloer- en wandbekleding zijn ooit ergens begonnen. De Oudheid speelt hier een grote rol in. Laten we eens kijken naar hoe het vroeger was!

Efeze, Turkije

Wie al eens in de regio van Kusadasi, Turkije, op vakantie ging, heeft ongetwijfeld de stad Efeze bezocht. De Turkse ruïnestad is één van de best bewaarde antieke steden van Turkije. Heel wat bouwwerken zijn grotendeels bewaard gebleven en absoluut de moeite waard om te bezoeken. We zien dat Efeze gebouwd werd met marmer. Niet alleen de huizen maar ook de straten bestaan uit marmer. Tijdens het hoogtepunt van de stad was het soms zo druk dat de marmer afsleet en glad werd om op te lopen. Daarom werden er groeven in gekerfd zodat ze een antislip effect creëerden. En voila, de eerste antislip straten en voetpaden waren geboren.

Kourion, Cyprus

Kourion was een stad op het Griekse eiland Cyprus. De stad floreerde ten tijde van de Romeinen en heeft heel wat bezienswaardigheden uit die tijd. Zo ook mozaïek op de vloer en wand. Vaak zijn het afbeeldingen van gladiatoren of Christelijke gebeurtenissen. Opvallend: de mozaïek uit die tijd is vaak nog ¼ qua grootte dan de klassieke mozaïek die wij vandaag de dag gewoon zijn. Het fenomeen ‘mozaïek’ heeft dus eeuwenlang overleefd en is tot nu nog heel populair in badkamers, keukens maar ook in inkomhallen.

Nimrud, Irak

De oude stad Nimrud was 3000 jaar geleden de hoofdstad van het Assyrische Rijk. De stad ligt op 40 kilometer van de Iraakse stad Mosul. Ze ligt ook dicht tegen de Tigris. En steden die aan rivieren liggen zijn meestal van groot belang geweest in het drijven van handel. Bekende architectuur uit deze stad waren de reliëfbeelden in de muren. Vaak werden er gevleugelde stieren met mensenhoofden afgebeeld. Het ging over de zogenaamde ‘Stierenman’. Reliëfbeelden zien we in onze hedendaagse tijd niet veel verschijnen maar laten we niet vergeten wat voor vakmanschap hiervoor nodig was om de beelden maken. Ook ivoren panelen die beschilderd waren met goud waren heel populair. Ook iets dat helemaal vervaagd is maar vroeger wel een teken van standing en rijkdom was.

Nog een leuk weetje: het Paleis van Nimrud was één van de eerste gebouwen waar airconditioning aanwezig was. Door de dikke muren liepen brede luchtkanalen om het gebouw af te koelen.

Pompeï, Italië

Pompeï, de oude Romeinse stad in Italiaanse provincie Napels moeten we u niet leren kennen. De stad werd door een uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan, Vesuvius, helemaal bedekt met as. De stad was verlaten en goed bewaard gebleven. Dat ontdekte archeologen veel later bij de opgraving van de stad. Dankzij de assen is het wel de best bewaarde stad van die tijd. En daar kunnen we op vlak van architectuur heel wat leren. Net als in Kourion is Pompeï een stad van mozaïek. In zowat elk huis vond je op de vloer mozaïek in verschillende kleuren, maten en tekeningen. Op de muren werden dan weer fresco’s geschilderd. Met felle kleuren en veel glorie werden de fresco’s geschilderd. Dat maakt dat de stad er fleurig en vrolijk uitzag. Ook aan de binnenkanten van de huizen of andere gebouwen werd er gebruik gemaakt van fresco’s. Hele muren werden beschilderd, zelfs plafonds ontsnapten er niet aan. Vandaag de dag zien we niet veel mensen nog een soort fresco’s op hun muren schilderen. Graffiti is dan weer wel een uitloper van de fresco’s wat vandaag nog een heel veel gebruikt expressiemiddel is.

De grondvesten van onze vloer- en muurbekleding dateren dus al van in de Oudheid. Hoewel we het niet altijd meer op dezelfde manier doen als toen, heeft de vroegere vloer- en muurkunst ons interieurdesign beïnvloed.

Ga je naar één van deze steden op vakantie binnenkort? Pak dan alvast maar uit met deze vloer- en wandweetjes!