nieuws

“Azuleo”, van waar komt deze naam eigenlijk?

Azuleo: een bekend begrip in uw oren als het gaat over tegels, parket, laminaat en natuursteen. Maar van waar komt deze naam eigenlijk? De naam van onze showroom werd niet zomaar lukraak gekozen maar heeft een hele betekenis! We nemen u mee naar de geschiedenis van azuleo!

Azuleo komt eigenlijk van het woord azulejos. Dat zijn keramieken siertegels die in Portugal en Spanje vaak worden gebruikt als decoratie en kunstvorm van gebouwen, tuinen, parken, metrostations, … Op deze azulejos werden heel wat tekeningen geschilderd en de thema’s zijn verschillend. Soms is het een eenvoudige afbeelding van een dier of een bloem. Maar tal van historische en religieuze voorstellingen of mythische taferelen kwamen aan bod. Het vergt een knap staaltje vakmanschap om deze tegeltjes te beschilderen!

Midden 20ste eeuw werden azulejos zelfs gebruikt als reclamemiddel. De muur van een winkel bijvoorbeeld werd dan bedekt met deze siertegeltjes voor publicitaire doeleinden. Banners avant la lettre eigenlijk!

Azulejos bestaan in verschillende kleuren maar toch is blauw de hoofdkleur en komt deze het meeste voor. Geen wonder dat het logo van azuleo verschillende soorten blauw bevat!

De keuze voor ‘azuleo’ is dus echt wel gebaseerd op de liefde en het eerbetoon voor de authentieke tegelambacht! Wat we ook de dag van vandaag nog hoog in het vaandel dragen!